„Szent Víz” és Rituális Tisztítófürdők

Milliárd évekkel ezelőtt, mielőtt élet jelent meg a Földön, csak a Víz, Levegő, Tűz volt a társasága. Földünk felszíne 71 százalékban Víz. Ha azt kérik tőled, hunyd be a szemed, és képzeld magad egy olyan természetes helyre, ahová leginkább vágysz … talán te is tengerhez, tóhoz, víz közelébe vagy éppen vízbe képzeled magad.

Talán te is érezted már a lebegést, amikor a sós tengervíz a felszínen tart, elengedheted magad anélkül, hogy elsüllyednél…

… megélhető, hogy Víz vagyunk. Vérünk, könnyünk, verítékünk sós, ahogyan a tenger is. Magzatvizünk, melyben anyáink hasában lebegtünk, ugyanolyan ph-értékkel bírt, mint a tenger.  A természetes vizekkel olyan ősi a kapcsolatunk, hogy ha tudatában sem vagyunk, akkor is érezzük a vonzódást, hiszen ez volt a legelső közegünk, melybe testünk érkezett, a biztonságunk, ahonnan jövünk. Nem véletlen, hogy az emberek többségének megnyugvást hoz természetes víz közelében lenni. Egyértelmű a kapcsolat a víz és a lelki energiák között. Így az sem véletlen, hogy a víz  a vallási ceremóniák alapvető eszköze is, mely a lélek tisztulását és felszabadulását segíti. Gondolj csak a sírásra, mely kimossa belőled a fájdalmas, nehéz érzéseket, amikor belső nyomás hatására érzéseid  könnyek formájában törnek utat maguknak. Akinek nehéz a sírás, sokszor az érzelmi elengedés, megkönnyebbülés, gyógyulás is.

eldobott kő

Mióta Balin élek – mint szinte minden területe az életemnek, mely valódi természetemmel függ össze – a vízhez való viszonyom is alakult, mélyült.  Magyarországon főleg csapvíz, ásványvíz, balatoni fürdő vagy eső formájában érintkeztem vízzel.  Sokszor bámultam a Dunát, és ha sikerült a természetbe belevetni magam, csak akkor találkoztam egyéb természetes vizekkel. A folyékony víz az élet egyik legkülönlegesebb létezőjének tűnik számomra. A patakcsobogás, a tenger közelsége még mindig megszokhatatlanul újszerű érzés, a természetes, tiszta víz intenzíven hat rám.

tenger

A víz sokféleképpen fejtheti ki jótékony hatását testre, lélekre.  Egy egyszerű fürdő, zuhany során is érezhető, hogy nem csak a test tisztul, de valahogy belül is tisztulunk. Mintha másfajta szennyeződés is távozni tudna, nem csak a látható, érzékelhető fizikai kosz. Mivel a harmónia eléréséhez elég lenne csak a Természet modelljét követni és ahhoz kapcsolódva, általa tanulni, így a Víz arra is tanít, hogy ahogy a fizikai testünknek szüksége van a tisztulásra, úgy az érzelmeink, lelkünk világának, az energiatestünknek is.  De mivel az érzelmi-mentális szennyeződések nem a fizikai látószervünkkel látható dolgok, így nehezebb tudatában lenni szennyezettségünknek, sok ember ezzel nem törődik. Ha belegondolunk, akkor rájöhetünk, hogy a látható szemét is a tudati szennyezettségnek a jele, hisz még nagyon sok embernek nincs tudatában, hogy megóvja a természetet saját szemetétől. 26. szemetes tengerpart

A balinézek kollektív gondolkodásmódjában benne van a törekvés a belső világ és az elme tisztítására (de szemét sajnos itt is van). Az itteni emberek gyakorta vesznek rituális tisztítófürdőt, és a Víz olyan szempontból is természetes része az életüknek, mint a spirituális tisztulás eszköze és a negatív, zavaró energiák semlegesítője. A rituális tisztítófürdőt úgy hívják: Melukat.

I Gusti Putu Fotója

I Gusti Putu Fotója

A spirituális tisztítófürdőre főleg az ünnep előtti napok a legalkalmasabbak, de nem kizárólag. A tenger közelében lakó helyiek vasárnap reggelenként tömegesen vonulnak ki a tengerhez megtisztulni. Aki távolabb lakik a tengertől, az megfürödhet a „Szent Forrásokban” , két folyó/patak találkozásánál vagy vízesésben. Ezek mind szent helyeknek, így szent víznek  számítanak, melyek rituális fürdésre alkalmasak. A papok által megszentelt víz például, melyet a szertartásokon használnak, nem csak a papi áldás miatt szent, hanem amiatt is, hogy a víz csak tiszta vizű, természetes forrásból  származhat. Általában virágot is áztatnak a vízben, mielőtt megáldják azt.szentelt víz

De mi is az, amit a szent vízben való fürdés spirituális tisztító hatása alatt értsünk?

A balinéz tisztító ceremóniák filozófiai háttere természetesen a hindu vallásból ered. A hindu tanítások a pszichés szennyeződéseket klésáknak hívják.  Ezek azok a  hatások, amelyek megakadályozzák a tisztánlátást, az emberi tudat felszabadulását, és amelyek benne tartanak minket a szenvedés örök körforgásában. A legfőbb klésa a Tudatlanság. Mint a fatörzsből az ágak, úgy nőnek ki a további klésák belőle. A Tudatlanság nem az IQ-teszten való alacsony teljesítményt jelenti, vagy a rossz osztályzatot az iskolában. A tudatlanság valójában az, hogy nem vagyunk tisztában az Univerzum természetével, és az elménk alkotta világban bolyongunk. A Valódi Tudás, az Igazság felismerése megszüntetné a többi klésát (szennyeződést) is.  Az Univerzum Törvényei és Tanításai megismerhetőek, ehhez a „Bölcsek”  tanításait és útmutatásait érdemes figyelmünk fókuszába helyeznünk és követnünk azokat.

tisztító fürdő 2

A Szent-Forrásban vett rituális tisztító fürdő ma már az én életembe is beépült.  Egy zubogó forrás alá állni jóval több, mélyebb, mágikusabb élmény, mint egy „egyszerű fürdő a patakban”. Nem kell hindunak  vagy vallásosnak lenni ahhoz, hogy a Teremtőt megérezzük a kristálytiszta vízben. A Föld belsejéből előtörő forrásvíz, a tiszta vizű patakok, vízesések, tavak, a tengerek ősi energiájával kapcsolódni sejtszintű élmény. A hétköznapi látásmódunk finomításával, a belső csend állapotában elménket képesek vagyunk rányitni a Víz szakrális minőségére (például a fürdő előtti meditációval… vagy anélkül, akinek megy), belső világunk jelenvaló, érzékelhető szentségével kapcsolódhatunk a víz közvetítésével.

Ebben semmi túlzás vagy hókuszpókusz nincs. Tudati hozzáállásunk sokat számít a csodák megélésében, de ez nem azt jelenti, hogy el kell varázsolnunk magunkat valami irreális, rózsaszínű ködbe… sőt! Annyi kell a csoda megéléséhez, hogy tényleg azt lássuk és érezzük, ami a Valóság, és ne valami mást. A valóság a bennünk rejlő valósággal van harmóniában. A valóságos tiszta vizű forrás és a bennünk lévő Tiszta Forrás összekapcsolódása a víz által – egy valóságos, hiteles csoda, gyógyító élmény. A valódi változás, a tisztulás, a gyógyulás a láthatatlan világból indul.  A mélységünkkel kapcsolatot teremtő élmények során egy valódi világba kerülünk, a gondolatoknak ott teremtő ereje van. A tiszta víz természetes hatása és energiája segíti saját elménk pszichikus törekvését, mely a tisztulást, rendeződést, elengedést, megújulást, saját belső tisztaságunkat vágyja. Van-e ettől „spirituálisabb”, valósabb élményforrás, mint a Tiszta Víz? …. .. .. Ó igen… a Termő Föld… az Átalakító-Melegítő Tűz… az Éltető Levegő …

Tiszta Forrás

Reklámok
Kategória: Amit Bali tanít, Ünnepek, szertartások, Lélek
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) „Szent Víz” és Rituális Tisztítófürdők bejegyzéshez

  1. Bakos Mónika szerint:

    Kedves Mónika! Bakos Mónika vagyok, a Soma édesanyja. Jártunk Önhöz a családsegítőbe, biztosan emlékszik ránk. Azt szeretném megtudni, hogy a közeli jövőben haza látogat-e, mert okvetlenül szeretnék találkozni Önnel, ha nincs ellenére. Ha nem jön haza, akkor milyen úton-módon tudnék kapcsolatba kerülni Önnel? Esetleg skyp…?

    • manioka13 szerint:

      Kedves Mónika, írja meg egy üzenetben, hogy miről lenne szó (Kapcsolat fül a fejlécen). E-mailre tudok válaszolni, szkájpra mostanában nincs lehetőségem. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s